Kawa Qethereal
Nasza kawa pochodzi z ponad 12 różnych krajów, z których każdy reprezentuje unikalne walory smakowe poÅÄ czone z wyjÄ tkowym aromatem.
[NAJEDŹ MYSZKÄ NA KRAJ]
PielÄgnujemy i chronimy tradycjÄ receptur Qethereal. Ultranowoczesne procesy przez lata udoskonalaÅy smak naszej kawy. Od zbiorów, poprzez palenie, po pakowanie. Tylko to, co najlepsze dla eterycznych ziaren kawy.
PielÄgnujemy i chronimy tradycjÄ receptur Qethereal. Ultranowoczesne procesy przez lata udoskonalaÅy smak naszej kawy. Od zbiorów, poprzez palenie, po pakowanie. Tylko to, co najlepsze dla eterycznych ziaren kawy.
Każda nasza kawa reprezentuje innÄ konfiguracjÄ smakowÄ , charakteryzujÄ cÄ siÄ 10 cechami:
Body
To cielistoÅÄ naparu. Ważne pojÄcie przy opisywaniu kawy. Można jÄ skojarzyÄ z gÄstoÅciÄ . Na przykÅad chude mleko ma niskie body ā jest bardziej wodniste. Za to Åmietanka kremówka ma już bardzo wysokie body, bo jest bardziej lepka, gÄsta, tÅusta, konkretniejsza.
Palenie
Potocznie ā bo tak na prawdÄ chodzi o pieczenie. Wyróżniamy w nim takie smaki i zapachy jak: dymny, tabaki, przypieczony, palony, popielisty.
PikantnoÅÄ
Uczucie pikantnego smaku. PrzykÅady: cynamon, imbir, goÅŗdzik, gaÅka muszkatoÅowa, kardamon, pieprz, nasiona kolendry, lukrecja.
OrzechowoÅÄ
Aromaty orzechów w kawie. W szczególnoÅci: laskowych, wÅoskich, nerkowca, arachidowych, pekan czy orzecha brazylijskiego, ale również orzechów suszonych lub palonych.
KwasowoÅÄ
Na poziom kwasowoÅci kawy wpÅywa wiele czynników. Najważniejszym jest jej odmiana. WiÄkszÄ kwasowoÅÄ ma Arabika, dziÄki czemu jest zdecydowanie Åagodniejsza w porównaniu z RobustÄ . KwasowoÅÄ podobnie jak smak i aromat kawy jest ÅciÅle powiÄ zana ze stopniem jej palenia, ale również mielenia i parzenia. KwasowoÅci nie należy myliÄ z kwaÅnoÅciÄ kawy. Na ten niepoÅ¼Ä dany smak, wpÅyw ma przede wszystkim jej nieprawidÅowe parzenie.
SÅodkoÅÄ
SÅodkie lub bardzo sÅodkie? A może gorzkie? To za maÅo! SÅodkoÅÄ w kawie oceniamy wieloma parafrazami. Oto najpopularniejsze: waniliowy, masÅowy, miodowy, karmelowy oraz sÅodki likier.
CzekoladowoÅÄ
OceniajÄ c kawÄ poprzez jej czekoladowoÅÄ, wyróżniamy przede wszystkim trzy podstawowe obszary: czysty kakaowiec, gorzka czekolada, mleczna czekolada.
Aromat
W opisie kaw jest to intensywnoÅÄ wydzielajÄ cego siÄ silnego, przyjemnego zapachu.
OwocowoÅÄ
To najszersze spektrum opisów ze wszystkich aromatów i smaków kawy. To miÄdzy innymi: gruszka, zielone jabÅko, czerwone jabÅko, mango, ananas, brzoskwinia, mandarynka, pomaraÅcz, bergamotka, cytryna, limonka.
KwiatowoÅÄ
Silnie wyczuwalne aromaty kwiatowe, gÅównie: róży, lawendy, hibiskusa, rumianku, czarnego bzu, jaÅminu i kwiatu kawowca.
METODA OBRĆBKI ā1
METODA OBRĆBKI ā1
Proces obróbki āna mokroā jest w gÅównej mierze skoncetrowany na pracy z ziarnem, co pozwala na wydobycie z niego esencji ukrytej w Årodku. Owoce kawowca obierane sÄ ze skóry, nastÄpina poddawane procesowi fermantacji i suszenia. Kawa, która oparta jest na tego typu ziarnie cechuje siÄ najczystszym smakiem i najbardziej wyczuwalnymi nutami.
METODA OBRĆBKI ā2
Proces naturalny, znany także pod nazwÄ āna suchoā to najbardziej ekologiczny z procesów obróbki. Owoce kawowca poddawane sÄ suszeniu w dokÅadnie takiej formie, w jakiej stworzyÅa je natura. Pomimo, że proces ten nie wymaga tylu kroków co pozostaÅe metody, kluczowe sÄ warunki pogodowe panujÄ ce w danym obszarze. Tylko odpowiednia iloÅÄ nasÅonecznienia oraz wiatru pozwala ziarnom kawy wyschnÄ Ä w odpowiednim czasie.
METODA OBRĆBKI ā3
Honey i Pulped Natural to podobne procesy. Nazwa Honey pochodzi od specyficznego, lepkiego stanu, w którym owoce kawowca znajdujÄ siÄ w czasie procesu obróbki. Owoce kawowca pozbawia siÄ skóry, ale pozostawia warstwÄ Åluzu, która wpÅywa na sÅodkawy, peÅny smak kawy. Kawa nie jest tak podatna na wpÅyw w ksztaÅtowaniu smaku jak w metodzie āna suchoā, ani tak czysta i naturalna, jak w metodzie āna mokroā. Honey i Pulped Natural to pod wieloma wzglÄdami metody poÅrednie pomiÄdzy nimi.
ZaoszczÄdÅŗ na darmowej dostawie przy zamówieniach już od 199 zÅ.
QetherealĀ®
Szybkie linki
āKawa jest akceleratorem wyobraÅŗni, syntezÄ ludzkoÅci, wehikuÅem doznaÅā
metody pÅatnoÅci
100% Bezpieczne pÅatnoÅci
dostawa
Darmowa dostawa od 199zÅ